Noul studiu stabileşte o legătură între infecţia cu parazitul Toxoplasma gondii – care se dezvoltă de regulă în intestinele pisicilor, dar poate infecta creierul altor mamifere, inclusiv oameni – şi tulburările de memorie sau de citire pe care le au unii şcolari.
Se presupune că aproximativ 30% din întreaga populaţie la nivel global este purtătoare a acestui parazit, deşi în unele ţări rata de infecţie ajunge chiar şi până la 70%.
Toxoplasma gondii se poate răspândi la oameni prin contactul cu fecalele animalelor infectate, cu legumele şi fructele nespălate sau cu carnea tratată termic insuficient.
Conform noului studiu, publicat în jurnalul Parasitology şi citat de Daily Mail, parazitul respectiv ar putea avea un impact mult mai mare asupra creierului uman decât se credea până acum.
Toxoplasma gondii (Imagine Ke Hu, John Murray / Wikimedia Commons)
Rezultatele cercetărilor, efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Iowa şi Universitatea Internaţională din Florida, sugerează că infecţia cu Toxoplasma gondii poate fi asociată cu rezultatele slabe înregistrate la învăţătură de către copiii afectaţi, în special la testele de lectură şi la cele de abilităţi cognitive.
Acelaşi studiu sugerează, totodată, că efectele provocate de acest parazit sunt resimţite mai puternic de către persoanele care au o carenţă de vitamina E.